måndag 31 augusti 2009

I FREDAGS BÖRJADE ....

..... Seniorklubben sina möten igen. Vi har haft uppehåll under sommarmånaderna., så denna träff var efterlängtad.

En manlig medlem överraskade med att bjuda på Champagne och hans hustru hade gjort läckra Crostini-tilltugg. Härligt med 10 pensionärer i trädgården, där glada skratt blandade sig med smällar från champagne-korkar och läcker dryck rann ner i våra strupar - mitt på blanka förmiddagen. Inslaget var mycket uppskattat kan jag lova!


Jag hade ordnat med en tipspromenad i trädgården och 5 trevliga priser hade jag inhandlat. Frågorna var ganska lätta men ställde till huvudbry för en del. Vill du vara med och svara på kul? En hemlig present kan jag alltid utlova till den som svarar före onsdag den 2 september.


1. Vem kom först - Ansgar / Birger Jarl / Digerdöden

2. Vilken betydelse har apostrofera?
utmärka / anmärka på / rikta sig till

3. Vad betyder den hebreiska titeln Rabbi?
mästare / lidare / tjänare

4. I vilket landskap ligger Skövde och Alingsås?
Halland / Östergötland / Västergötland

5. När infaller internationella kvinnodagen?
28 mars / 28 november / 8 mars

6. Vilket är trubaduren Carl-Antons efternamn?
Axelsson / Andersson / Antonsson

En dam hade 5 rätt och vann ½-flaska Vitt Vin
De med 4 rätt fick välja mellan - 1 fl. Rapsolja / 1 pkt te /1 pkt Crostini
Lilla jumbo fick en liten Toblerone

Som ni ser enkla priser men jag kan lova er att alla blev så glada för att dom varit duktiga och varit med och tävlat!

Efter tävlingen gick vi in till lokalen där jag redan dukat fram kaffebord och dekorerat med rosor från trädgården samt en sockerkaka och ett fat med chokladmuffins, som jag gjort på morgonen. Alla medlemmar kunde inte komma, men vi som var där hade jättetrevligt!

Kanske finns det någon bloggare som kan tipsa mig om en aktivitet som går att ha inomhus, som helt inget kostar och som de äldre kan hänga med på. Tacksam för alla förslag!

söndag 30 augusti 2009

I´M BACK
Min snälla data har själv
installerat uppdateringar
och nu har jag ny version
av Internet Explorer 8!!!
I morgon kan jag hälsa
på hos er igen.
Hälsningar från en glad
ELEONORA

måndag 24 augusti 2009

HJÄLP MIN DATOR HAR PAJAT
MÅSTE TA DEN TILL REPARATÖREN
DET DRÖJER NOG TILLS VI SES - MEN NU VET NI VARFÖR

LISA, JAG MAILAR DIG - DET FUNKAR I ALLA FALL

lördag 22 augusti 2009

Lördagskvällens öppning
KRÄFTOR med en kompis
och dom smakade kalas!


UTLOTTNING av boken
Alla 16 namnlapparna lades i en skål
den som vann var
Lisas Torp
Grattis, grattis Lisa
Boken kommer på posten
......
Tack alla ni som deltog!

fredag 21 augusti 2009

Vill du vinna denna bok?

Välkommen in och skriv en kommentar så deltar du automatiskt i utlottningen. Sista datum för deltagande är 22 augusti!!


Det var länge sedan jag hade en tävling/utlottning - så välkommen!!


onsdag 19 augusti 2009

BESÖK PÅ GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM



I tisdags var jag med en väninna och besökte Porslinsmuseum i Gustavsberg som ligger ca 15 min bilresa från mitt hem. Där pågår just nu en specialutställning om Wilhelm Kåge och hans verk.


Utställningen var så vacker och många glada tillrop blev det när vi kände igen olika föremål, som vi faktiskt båda haft i våra köksregioner någon gång.
Naturligtvis hade jag glömt kameran men om någon finner intresse av att läsa om denna konstnär, så skriver WIKIPEDIA följande:

Algot Wilhelm Kåge, född (Nilsson), 6 mars 1889, död 25 november 1960, var en svensk konstnär, målare och keramiker.

Wilhelm Kåge lärde sig dekorationsmålning på Tekniska skolan (sedermera Konstfack) i Stockholm men hoppade av. Han kom in på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Under tiden 1914 till 1917 blev han känd för sina färgstarka affischer till teater och utställningar. Han har bl.a. producerat ett trettiotal affischer, och var en av de första i Sverige att använda affisch som kommunikationsmedel.

Efter en uppmärksammad utställning av sina arbeten på Hemutställningen 1917Liljevalchs konsthall i Stockholm engagerades han av porslinsfabriken i Gustavsberg. Hans uppdrag var att sätta en konstnärlig prägel på företages bruksföremål, helt i stil med Svenska Slöjdföreningens (numera Svensk Form) slogan "vackrare vardagsvara". Till Hemutställningen formgav han bland annat affischen och vardagsservisen Liljeblå.

Kåge experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser därbland vardagsporslinet Pyro, ett ugnssäkert porslin, från 1930-talet, som fortfarande finns i en del svenska hem. Ett annat var Guldstjärnan som tillverkades från 1923 till 1960. Han framställde även konstgods i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med grön kopparglasyr och silverdekor. 1928 deltog han tillsammans med flera andra svenska konstnärer i utsmyckningen av fartyget M/S Kungsholm.

Wilhelm Kåge initierade konstverkstaden Gustavsbergs Studio, där han tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklade förslag till nya serier och skapade framför allt konstgods. Från 1917 var han konstnärlig ledare på Gustavsberg tills han 1948 avlöstes av Stig Lindberg.

Har ni vägarna förbi så gör absolut ett besök - det var både vackert och intressant.

måndag 17 augusti 2009

På onsdag ska jag ta mig in till stan till en butik som säljer Second Hand-kläder. Har några vintage kjolar som kanske kan gå att sälja. Och så dessa skor med klack jag inte längre kan gå i. Skorna är nästan som nya, så jag hoppas på att bli av med dem.

Samtidigt ska jag lämna in en kasse damkläder till Alla Kvinnors Hus i Stockholm och lägga en kasse barnkläder i Erikshjälpens stora tunna.

Det gäller att ta tillvara på allt som går! Nu har jag sorterat färdigt, men det blir nog snart mer när dottern har sorterat ut sina saker.

Vad gör ni med alla bra kläder som faktiskt fortfarande går att använda???



söndag 16 augusti 2009

LÖRDAGSSHOPPING .......

....... blev det med barndomsvännen Margareta. Så glad jag blev när jag fann en T-shirt med något längre ärm och med en snygg urringning! Två stycken för 199:- !! Klart dom fick följa med hem.


Till TV bänken blev det 2 vita korgar där jag kan förvara alla fula videoband. Snyggt blev det!

Så blev det eftermiddagskaffe i den vackra blå koppen, som jag fått i present av bloggvännerna Elisabeth och Carolina. Smakade gott, jag lovar!

En jättetrevlig lördagseftermiddag. Fler sådana kan det gärna bli.

fredag 14 augusti 2009

Denna veckan har "min lilla familj" varit på semester vid kusten och kommer antagligen hem på lördag. Ett par gånger har jag varit i deras bostad och vattnat alla förtjusande små blommor på balkongen. Där är en prakt utan like. Tomt är det att ha Familjen så långt borta, även om vi inte ses så ofta - men man VET ju att dom finns där - om ....


Veckan har tillbringats med många besök hos bloggvänner och alltför mycket tid har jag suttit vid datan. Men vad gör väl det, jag har ingen tid att passa och gör precis som jag vill. Morgonsysslorna går snabbt att fixa och under de varma dagarna har jag tillbringat eftermiddagarna med grann-damerna i vår mysiga trädgård. Pratande och allt som händer och sker. Och blivit bjuden på både champagne och vin! Även äldre damer kan festa!

Under sommaren har det blivit litet si och så med städningen. Ingen som tar den ifrån mig heller - tyvärr. Men under veckan har jag putsat och fejat litet här och där - bla sovrummet, så nu är där såå fräscht. Bokhyllan i vardagsrummet var rätt eftersatt, så nu har jag tagit ut var eviga bok och dammsugit, torkat hyllorna och rensat bort ointressanta böcker. Dessutom tvättat närliggande fönster (som var äckligt klibbigt av bladsav från trädet utanför) och även tvättat de vita gardinerna (som blev vita igen). På grund av värmen har jag gjort detta arbete på kvällarna. Igår kväll blev det bokhyllan i hallen som fick en dust. Där förvarar jag de utsorterade böckerna samt alla härliga dam- och inredningstidningar som jag köpt.



Det här låter då för präktigt, -måste erkänna att jag efter kvällarnas arbete inmundigat ett glas whisky som "belöning". Whisky har inte funnits i mitt hem på flera år, men fick en stor flaska av snälla svärsonen i present. Hoppas han inte vill kolla nivån på flaskan, för den har sjunkit katastrofalt!

En stor äcklig blåsa har jag fått i munnen ffg. Har varit en gång hos en doktor och tagit bort den, men den kom tillbaka. Nu har "min" doktor återkommit från sin semester och på tisdag har jag tid att komma till honom. Hoppas han kan ta bort eländet, så jag slipper besöka sjukhus. Den är busirriterande.


Igår tvättade jag bilen i en automat, men den blev då inte ren. Nu måste jag ut med avfettning och gnugga för hand - hoppas jag får bort alla svarta arfaltprickar. Dom lär sitta hårt. Har funderingar på att sälja bilen och innan dess måste en repa lagas och innan dess måste bilen vara ren. Ack ja, ack ja!
Nu ska jag gå till Familjen och vattna balkongprakten. Sedan ut och gnugga på bilen, sedan hem och göra lättare fredagsstädning ......

Ha det gott.

tisdag 11 augusti 2009

SÖNDAGSPROMENAD I SOLEN

Mitt husområde - HSB - i Neglinge, Saltsjöbaden. Här började min promenad.

Passerade GÅSEN i Neglinge Parken

Gick in mot Bergudden, där detta lustiga konstverk hamnat utanför - och mitt i buskarna - vid något slag av tomtdelning.

En vacker vit Hortensia vid sista radhuset.
Denna svagt solbelysta stig var rofylld och fin att vandra...
.... öppnar sig och man kommer ut vid Pålnäsviken. Här finns en av många marina platser i samhället. Gattet rakt ut - och man är ute på Östersjön!







Hemma igen i "min" trädgård, där Höstanemonerna blommar stora och vackra.

Margaretas balkong har många vackra pelargoner.

söndag 9 augusti 2009

SEMESTERVECKA I SIGTUNA MED BARNBARNEN

......... för tredje året i rad ... och jag blir lika förvånad varje år att dom fortfarande vill tillbringa en hel vecka med sin mormor. Men tacksam förstås, eftersom jag får lov att rå om dom litet mer eget! Flickan är 16 år och pojken 14.

Extra läckert godis - presenten från Elisabeth och Carolina - tog vi med oss för att smaska på under veckan. Så gott och som ingen av oss smakat på tidigare.

Rådhuset i Sigtuna


Stora Gatan - som var ovanligt avfolkad eftersom det var en mycket varm vecka.



Huset jag hyrde ligger vid strandpromenaden och närheten till brygga och bad var härlig för ungdomarna!
Sköna kvällspromenader med dotterdottern.
Tiden går fort när man har trevligt och dagarna bara flög fram. Tack ungar för härliga dagar!

fredag 7 augusti 2009

VÄRMEN ÄR TRYCKANDE ....

..... och jag gör inte många knop under dagen. Trött som 17 är jag och tillbringar några timmar på eftermiddagen i trädgården tillsammans med andra tanter. Idag bjöd en av damerna på tårta och vitt vin, för hon hade fyllt 85 år!! Krutkäringar är vi allihopa!

Fram emot kvällningen - då svalkan kan infinna sig - kan jag prestera litet nyttigt, såsom putsa silver, städa sovrummet ordentligt, skura ur badrum ....
Men klaga på värmen - inte jag inte! Det är såå skönt och vem vet hur länge det varar. Det gäller bara att inget göra -- förutom att dricka mycket vatten!

Mina pelargoner har överträffat sig själva i år - eller vad tycks?? Blommor stora som tekoppar!

HA DET GOTT ALLA GOA VÄNNER!





tisdag 4 augusti 2009

IDAG FYLLER BLOGGEN 2 ÅR!!


TILL ALLA MINA GOA
BLOGGVÄNNER
SKÄNKER JAG EN ROS
TACK
för att ni hälsar på
så ofta
KRAMAR

lördag 1 augusti 2009

MÖTE MED MINA BLOGGVÄNNER

Med Malena Ernman- konserten i kroppen tog jag söndagens morgonbuss från Dalarna hem till Stockholm igen. Det var sedan länge bestämt att jag skulle tillbringa kommande vecka (med tillträde på lördagen) i Sigtuna tillsammans med min gulliga barnbarn - 14 och 16 år gamla. Otroligt att dom ville tillbringa en vecka med mormor på en plats där bara lugn och ro råder, men det var nog det dom behövde dom små liven, efter all stress med skolarbetet!

Enda tillfället jag skulle kunna få träffa mina bloggvänner från Umeå, var på söndagmorgon - de skulle checka ut från hotellet (som låg vid Centralen) ungefär samtidigt som jag skulle anlända med bussen. Jag gick bara några våningar ner från Bussterminalen och till hotellet - lämnade in min väska till förvaring där och inväntade mina vänner.

Jag såg dom genast i svängdörrarna - komma in från gatan - och blev så glad! Stor gruppkram blev det. Sedan ville jag bjuda på 12-fika och till slut blev det Kafferepet - mitt emot stora Åhléns. Vi satt vid uteserveringen och kunde i lugn och ro bekanta oss med varandra. Och så lätt det var - Elisabeth och hennes dotter Carolina - två härliga tjejer - vi fann varandra direkt och "snacket" kunde ha fortsatt länge, länge till. Men nu var det ju så att 2 barn satt och väntade på mig, så efter ca 2 timmars pratstund fick jag ta farväl.

MEN ett är säkert - vi kommer att ses igen och bloggarna kommer fortsättningsvis bli mer personliga! Jag är så glad att vi fick ses!






VILKEN FANTASTISK KONSERT ...

.... TREDJE UTFLYKTEN I DALARNA ....
Klicka för större bild


Sonen och sonhustrun bjöd mig på

konsert i D A L H A L L A i Rättvik

lördagen den 18 juli




Malena Ernman och Stockholms

Symfoniker stog för underhållningen

under 2½ timme


Och unerhållning var det på mycket

hög nivå med verkliga proffs!!



Första delen av konserten bestod mest av

"yrkesmässig" operamusik



Andra delen var mer modern med

bla låtar av Alexander Bard och

Py Bäckman och så förstås La Voix!



Vilken ledig elegans hon har Malena

och som den stora internationella

konstnär hon är, bjöd hon på sig själv

något alldeles fantastiskt.




Tänk, människan avslutade konserten

med att

till tonerna av och sjungande

ett stycke ur Carmen av Bizet




- ta sig ut på bryggan
- gå ner i det iskalla vattnet
- kränga av sig den eleganta klänningen
- och slänga upp densamma på bryggan
- och simma tillbaka till estraden



-fortfarande sjungande!!

utan mikrofon!!!



Publiken stog upp och skrek


och applåderade!



Iklädd endast ett badlakan gjorde

hon strålande sorti! Vilken succé!


Jag kan inte säga hur många gånger

(men många var det)

som jag fick tårar i ögonen och

en stor klump i halsen.

Så vackert var det och faktiskt

sitter konserten fortfarande

kvar i kroppen på mig



Berget är helt utsprängt

Scenen ligger på en ö mitt i grundvattnet

Belysningen är ett teknikens under

och akustiken fullkomligt

"örongodis" och perfekt



Följande text Yvonné Wennberg Öhrnell:

För 360 miljoner sedan föll en meteor ner på jorden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden, ett av Sveriges vackraste områden.
Hur hela traktens berggrund påverkades kan man se i Dalhalla kanske tydligare än någon annanstans i en spännande sammansättning i färgrika vertikala ränder.
Dalhalla, eller Draggängarna som det hette förut, är ett kalkbrott där brytningen upphörde 1990. Av idel lyckliga tillfälligheter har denna brytning ägt rum på ett sådant sätt att en alldeles naturlig amfiteater skapats. Under dryga femtiotalet år sprängde och grävde man fram det som nu blivit förutsättningen för Dalhalla. Ingen kunde väl ana att man samtidigt åt Rättvik skapade en resurs som torde ha få motsvarigheter i världen. Längd, bredd och djup är cirka 400 x 175 x 60 meter, mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt.


Sittplatserna är som vanligt framför scenen

- med endast himlen som tak!

så det vill till att det inte regnar


Fullständigt bedövade av denna

underbara konsert fick vi leta

oss ut i natten till en jätteparkering

för att ställa kosan hemåt igen


såå nöjda och glaada

Tack snälla ni för att jag fick vara med!