söndag 24 februari 2008

SPORTLOVSPAUS HOS MIG

Sportlovsvecka och jag åker med dottern och hennes familj till San Augustin ! Hurra vad det ska bli underbart - få känna solen, salta vindar och värme!!!
Jag har hyrt en lägenhet på 3 rum och kök för en vecka - till lägenheten hör också en stor terass. Här kan till och med jag tillåta mig att bada i det varma vattnet. I Sverige är det för det mesta för kallt för en reumatiker.


Detta är området Rocas Rojas




Flera pooler hör till området. Jag tror ca 5 st. samt tennisbanor, putting green, Casino, restauranger och barer.

Nu ska här levas loppan! Ätas gott och drickas gott vin - och solas.

Kameran följer givetvis med, så att jag kan visa fina (förhoppningsvis) bilder när jag kommit hem. Wish me luck - ha det gott och bra utan mig - hahaha!!

fredag 22 februari 2008

Vecka nr 8

I måndags var jag som vanligt på min Konsthistoria. Vi är nu inne i Norge och behandlar för tillfället Edvard Munch, som levde 1863-1944. Munch har påverkat konstutvecklingen i stort. Han var tecknare, grafiker, romantisk, stark epressionist - modern dog när han var 5 år och han skildrar därför ofta döden. Han återkommer flera gånger med samma bild, utförd på olika sätt med några års mellanrum. T.ex. Det sjuka barnet och Flickorna på bron. Åtskilliga självporträtt har han också gjort. Det vi kanske känner bäst till är Skri - en ganska otäck tavla.
Vid 20 års ålder kom han in i bohemiska/radikala kretsar, där morfin och andra droger förekom. Han blev en stor beundrare av Marxx och Nietzsche, kanske mycket för att han bodde i Berlin i 16 år. Munch var även mycket god vän med Strindberg. Han såg mycket bra ut och hade stort kvinnotycke och följaktligen många "historier". Han hade en fästmö, Tulla Larsen, men vågade aldrig ta steget till äktenskap - han var egentligen rädd för kvinnor.








På tisdagen var det årsmöte på SPF. Efter mötet - som gick snabbt och bra - serverade vår fantastiska klubbmästare en härlig lunch med ett glas vitt till. Jättegott!
Onsdagen besökte jag Sholl på Kungsgatan för att få fina semesterfötter! Blev som en liten baby så len och fin och svävade hemåt på lätta fjät.
Igår var jag först och färgade bryn och fransar också inför semesterresan. Jag tar ju ögondroppar mot min gröna starr och dom har den goda egenskapen att jag får fler och tätare ögonfransar!! Det är bara det att dom blir vita - så därför måste det bli färgning.
På em hade jag "min" seniorklubb. Jag hade dukat upp med kaffe och princesstårtor. Vi berättade roliga historier och skrattade mycket och länge - något som jag tror de flesta behövde göra, även jag själv.
Idag blir det städning hos mig och strykning hos dottern. Nu är jag rejält försenad därför att jag först ville få iväg detta inlägg, så nu säger jag adjö för idag och må så hjärtligt gott alla kära vänner.



tisdag 19 februari 2008

Konstkursen - alla bilder från Nationalmuseum

Flera av er har frågat om jag inte kan visa något från min kurs i Allmän Konsthistoria och nu har jag mödosamt arbetat fram några explock från den danska guldåldern (1800-1850), som var mycket intressant och fängslande.

Först vill jag presentera min lärare - fil.kand. Kerstin Öst, 78 år, elegant kvinna som startade Konstkursen 1987 och nu alltså håller sin 41 termin!! Själv är jag inne på mitt tredje år.
Kerstin och hennes make Carl-Robert har tagit alla fotografier själv under åtskilliga resor de gjort i Europa och USA. Kerstin visar bilder och berättar och vi elever unsuper så mycket vi orkar. Måndagarna är "heliga" för mig, jag vill inte missa en enda gång!




FÖRORD: Före 1700-talet bjöds konstnärer in till Danmark från Frakrike, Italien och Nederländerna för att introducera målarkonsten i landet. Kung Christian VI bidrog till att danska konstnärer fick gå jämsides med de inbjudna konstnärerna. Man ville gynna det inhemska. Sedan konsten legat nere en tid tog Christians fader Fredrik V tag i utvecklingen och instiftade år 1754 den danska Konstakademien och den svenske konstnären Carl Gustaf Pilo kom att bli förste professor och ansvarig för Akademien. Pilo och hans gode vän - skulptören Jacques Francois Joseph Saly - kom att dominera konstlivet i Danmark, men pga avundsjuka frystes såväl Pilo som Saly ut av de danska konstnärerna och båda flyttade så småningom utomlands.

(FÖREGÅNGARE: Virgilius Eriksen 1722-1782 var på Akademien under Pilo men emigrerade till S:t Petersburg, dit Katharina den stora hade inviterat honom. Eriksen bjöds in överallt och fick många uppdrag. Han rönte stor framgång och fick bra betalt. Efter 15 år flyttade han hem till Danmark med familjen och hade en stor förmögenhet med sig. Han ansågs vara ett geni.

Peder Als 1726-1776 (porträttmålare) som var Pilos medhjälpare och hans favoritelev. Als fick stipendier och reste till Rom, där han blev elev hos Anton Raphael Mengs. Slutade måla i rokokostil och gick istället över till nyklassicism och han blev mer saklig i sin konst. Als tog då avstånd från Pilo - och hjälpte alltså inte Pilo att bli kvar på Akademien. Als stannade i Rom i 5 år, var sedan 1 år i Paris och återvände därefter till Köpenhamn, där han blev utnämnd till hovmålare. Als efterträdde Pilo på Akademien. )

Jens Juel (1745-1802) var från Fyn och utbildade sig under 5 år - från 15 års ålder hos holländska konstnärer i Hamburg. Han var influerad av holländska 1600-tals målare. Målaren Michael Gehrman var hans förste lärare, sedan studerade han hos Pilo. Han reste till Italien där han bla målade kungafamiljen. Han målade porträtt, ofta i vacker natur, vilket var ovanligt. Tavlorna visade realism, var klara och behagliga – Juel var fantastisk på att få ihop alla riktningar.

detta var inledningen till DEN DANSKA GULDÅLDERN som kännetecknas av

solig och vänlig konst. Ofta förekommer vaduta konst (på danska: "prospekter" = exakta avskildringar). Nyklassicism (med antika ideal) - studier av ljuset och naturen.
Proportioner och perspektiv viktigt. Ofta röda eller gröna väggar - borgerlig miljö - möbler var Biedemeier - personer enkelt klädda, inga smycken och ingen status i inredningen. Nedan följer ett urval av konstnärer.

Christoffer Wilhelm Eckersberg 1783-1853 inledde den danska guldåldern - han kallas den danska målarkonstens fader. Han reste till Paris och studerade där i 3 år därefter till Rom där han studerade 3 år. I Rom var han elev till David och fick lära sig att måla efter modell, vilket var ovanligt. Han var en god tidsskildrare. Under 38 år var Eckersberg professor på Akademien. Skulptören Bertel Thorvaldsen var en nära vän.

Christian Albrecht Jensen 1792-1870 - porträttmålare. Han kallades för Danmarks Frans Hals.

Christen Köbke 1810-1848 Var elev till Eckerberg. Han var son till en bagare i Kastellet – ett militärområde i Köpenhamn. 1840 började han måla utomhus och noterade då att färgerna förändrades. Gjorde små (22x20 cm) landskapsmålningar Han har ofta något rött som lyser upp i målningen. Målade skarp sol och fina skuggor samt vackra himlar. Han blev en föregångare till impressionisterna. Avled endast 38 år gammal.

Constantin Hansen 1804-1880. Utbildade sig till arkitekt och kom 21 år gammal in på Akademien där han blev elev till Eckersberg. Reste till Italien och stannade där i 9 år och målade bla veduta och genre-motiv (folklivsmåleri).

Wilhelm Bendz 1804-1832. Gick på Akademien och målade s.k. konverstionsstycken, vilket var en ny porträttform med mörka interiörer och ljuseffekter, vilka gav skuggspel.

Övriga konstnärer att nämna är
Martin Rörbye 1803-1848 - Jörgen Roed 1808-1888 - Wilhelm Marstrand 1810-1873 - Johan Thomas Lundbye 1818-1848 - Peter Christian Skovgaard 1817-1875 samt Ditlev Blunch 1798-1854.
Christen Köbke

P C Skovgaard

Martin Rörbye


J T Lundbye


Christen Köbke


Christen Köbke

Christen Köbke


Christen Köbke


Jörgen Roed


Constantin Hansen


J T Lundbye


Wilhelm Bendz
Wilhelm Bendz

C W Eckersberg
C W Eckersberg


fredag 15 februari 2008

TILL ALLA KATTÄLSKARE











Och så vill jag sluta med min söta igelkott från Sigtuna.



onsdag 13 februari 2008

Inför Alla Hjärtans Dag


(bild från Malaika´s Place)

TILL ALLA MINA BLOGGVÄNNER VILL JAG GE ETT LITET HJÄRTA MED ÖNSKAN ATT ÅRET KOMMER ATT BLI GOTT FÖR OSS ALLA
KRAM FRÅN ELEONORA

måndag 11 februari 2008

Mitt besök i Dalarna

Nu har jag varit i Dalarna och hälsat på min son och hans familj. Största anledningen till mitt besök var att få träffa "farmors älskade lilla guldlock". .. och det var helt underbart!







Passade på att göra ett besök i butiken Gruvgatan 13. Där fanns hur mycket fint och trevligt som helst. Mina foton har dessvärre blivit alltför mörka.



I butiken hade jag stämt träff med Stina - Hemma på Landet , en jättesöt och trevlig tjej. Lilla dottern Maja var med och tänk hon hade gjort en fin nyckelring åt mig till present.! Det var verkligen trevligt att träffa båda två - så mjuka och fina flickor!








Denna nyckelring hade söta Maja gjort till mig.


















Från Falun köpte jag med mig (från olika affärer) en Aroma-kudde att hänga på en byråknopp i mitt sovrum.
- väggkrok för min morgonrock
- en liten söt vas för småblommor
Nedan bilder från Gruvgatan 13.




























Ikoner fann jag i butiken Blå Stolen.


.
Några fina och inspirerande dagar har jag haft.
Önskar alla mina bloggvänner en fin vecka

torsdag 7 februari 2008

1980 vs, 2008


Idag fyller jag år - så det blir inte mer bloggande för mig för dagen.
I morgon reser jag till Dalarna för jag måste få träffa mitt lilla minsta barnbarn, som jag längtar så förfärligt mycket efter. På lördag ska jag passa på och träffa en blogvän där i staden och det ser jag fram emot jättemycket.
Lämnar något kul här nedan åt er - hoppas ni orkar läsa!
HA DET GOTT ALLA VÄNNER
1980
Kommer du ihåg det fantastiska årtiondet, då:

1. Vi trodde fullt och fast på att George Michael var hetero
2. Vi stod gärna i en lång kö utanför en telefonkiosk, varje gång vi skulle ringa hem
3. Hockeyfrillan symboliserade den moderna mannen!
4. Seglarskon blev betraktad som både klassisk och tidlös
5. Permanentat hår var trendigt, både till honom och henne
6. Att äga en BALL-tröja var lyckan
7. Dirty Dancing-stjärnan Patrick Swayze var supersexig
8. En lycrasak vid namn BODY fanns i alla flickors 9. Axelvaddar, jo större desto bättre, gav oss en naturlig silhuett.
10. Mascaran skulle inte vara svart, men ha samma färg som ögonen
11. Alla maträtter som innehöll ananas hette något med Hawaii
12. Den häftigaste förrätten var räk-cocktail, och den coolaste drinken var Campari
13. Vi kunde inte hoppa omkring när vi hörde musik, för då hackade skivan (LP:n)
14. Det fanns en speciell möbel till stereoanläggningen
15. Vi gick med i bokklubbar, musikklubbar och vi samlade på otaliga kort och bilder av popstjärnor, idrottshjältar och djur
16. Tipp-ex var den nya revolutionen, som kunde rätta till stavfel
17. Leggings och stor T-shirt var en helt naturlig kombination
18. De allra tjusigaste planscherna/bilderna som vi hade på väggen var av kyssande par i solnedgången, gråtande clowner och galopperande enhörningar
19. Vi gick på aerobics med stringtrosor utanpå gymnastikdräkten och tyckte att det var helt naturligt
20. 'Jag skriver en check' var en helt vanlig replik
21. Fastfood var det samma som en grillkorv med bröd
22. Ett joggingställ var inte ett joggingställ med mindre du hade vita tennissockor utanpå byxorna, benvärmare, eller hade rullat byxorna upp till mitt på vaden
23. En mus var ett djur

År 2008,
Du vet att du lever år 2008 när:
1. Du knappar in en pinkod på mikrovågsugnen
2. Du har 15 telefonnummer till en familj på 3 personer
3. Du skickar ett e-mail till personen, som sitter bredvid dig
4. Orsaken till att du har tappat kontakten med dina gamla vänner är, att de inte har en e-postadress eller en mobiltelefon
5. Du har arbetat vid samma skrivbord i 5 år men under 3 olika firmor
6. Din chef kan inte ditt jobb
7. Din lunch består av rå fisk som du äter med pinnar
8. Du ringer till familjen för att höra om de är hemma när du närmar dig entrédörren.
10. All reklam på TV har en Internetadress under
11. Du får panik om du glömmer mobiltelefonen hemma och vänder om för att hämta den!
12. Det första du gör når du stiger upp, är att koppla upp dig på nätet, innan du sätter på vattenkitteln till en snabb kopp pulverkaffe.
13. Du lägger huvudet på sned når du ler
14. Du läser detta och nickar och småler
15. Du vet precis vem du skal skicka detta mail vidare till
16. Du har för bråttom till att lägga märke till att nummer 9 i denna lista saknas
17. Du var tvungen att skrolla upp igen för att kontrollera att den faktiskt inte var där
18. och nu sitter du och skrattar för dig själv !


Frågan är ...
Följer du med tiden,eller håller du bara på att bli gammal??



måndag 4 februari 2008

MÅNDAG





Igår låg snön vit och fin på gård och gata.

Idag är det barmark precis som före snöfallet.


Först på dagens schema stod min konsthistoriekurs
- denna härliga kurs som inte kräver något annat av mig
än att jag tittar och lyssnar.
Idag något dramatisk emellertid - då en av deltagarna blev
medvetslös helt plötsligt, men återhämtade sig relativt snabbt.

Det blev givetvis ambulans direkt till Södersjukhuset -
hoppas innerligt att det inte var något allvarligare med henne.

Så har jag haft kaffefrämmande av en granne, som är en mycket intressant
person och som har levt ett varierande och mångsidigt liv i Sverige
och utomlands. Vi hade inte en tyst minut under de 4 timmar hon var
hos mig.

Middagen blev enkel med rostbiff och pot.sallad med grönsallad och tomat.
Lättlagat alltså.

Nu ska jag skriva ett kondoleansbrev till en väninna som just mist sin make.
Ingen lätt sak - det gäller verkligen att se till att rätt ord kommer ut på
papperet.


lördag 2 februari 2008


Kylskåpet fungerar igen
En snäll och duktig kille kom igår em och lagade det
Så nu blev man 1700 kronor fattigare!
Men det känns skönt att det fungerar igen
Denna helg kommer att bestå av sköna promenader
och läsning av min nya bok
TUSEN STRÅLANDE SOLAR
skriven av Khaled Hosseini
En trevlig helg får jag önska alla mina bloggvänner

fredag 1 februari 2008

KÖKS KATASTROF


Idag på morgonen när jag öppnade kylen kom instängd kylskåpslukt emot mig och skåpet var varmt!! Jättekul att sånt här händer just när det är fredag och man ska fylla upp för helgen. Dessutom jättekul att det händer just denna månad när jag ska åka på "semester" och behöver slantarna till roligare saker.
Nu väntar jag på en reparatör och det kan ta flera dagar!!! Får bära ut allt i kassar och ställa på balkongen. Som tur är fungerar frysen. Tyck lite synd om mig nu.
Vad hjälper det att utsidan är fin
när inte insidan fungerar??